Το SEO (Search Engine Optimization) είναι η πρακτική της βελτιστοποίησης του περιεχομένου που θα βοηθήσει να ανακαλυφθεί το περιεχόμενο σας μέσω των οργανικών αποτελεσμάτων αναζήτησης μιας μηχανής αναζήτησης.
Έτσι βελτιστοποιούμε το περιεχόμενο μας έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε κάποια θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης των μηχανών αναζήτησης.
Τα οφέλη είναι προφανή: δωρεάν, παθητική επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας, κάθε μέρα, κάθε μήνα.
Αλλά πώς βελτιστοποιείτε το περιεχόμενό σας για SEO και ποιοι είναι οι “παράγοντες κατάταξης”;
Πριν λοιπόν προχωρήσω περαιτέρω να καλύψω ορισμένα βασικά βήματα θα ήθελα να σας δείξω τα αποτελέσματα τις δουλειάς μου σε ορισμένες ιστοσελίδες που επιμελούμαι το SEO.
Θέλω να σας τα δείξω γιατί πάντα μου αρέσει να μιλάω με ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αποτελέσματα, όχι μόνο με θεωρίες. Θέλω να δείτε πραγματικά αποτελέσματα για να καταλάβετε ότι μπορούμε να καταφέρουμε οτιδήποτε εάν το θελήσουμε.
Η παρακάτω φωτογραφία αφορά ξένο περιεχόμενο. Πρόκειται για ένα ξένο Website στο οποίο έχει γίνει SEO για συγκεκριμένο σκοπό και μέχρι ώρας τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εκπληκτικά αν και ο βαθμός δυσκολίας ήταν τεράστιος διότι έχει αγγλικό περιεχόμενο και ο ανταγωνισμός ήταν πολύ δύσκολος.
Η παραπάνω λοιπόν εικόνα αναφέρει ότι από της 01/04/2020 έως και 13/06/2020 είχε 21.753 οργανικούς επισκέπτες από αναζήτηση που έκαναν στην Google.
Δείτε τώρα την Official ιστοσελίδα μου που επιμελούμαι το Search Engine Optimization εδώ και 4 μήνες περίπου:
Όπως μπορείτε να δείτε πάλι για το ίδιο διάστημα είχα 6.777 επισκέψεις. Όχι και άσχημα έτσι;
Και τέλος για να μην γίνομαι κουραστικό θα ήθελα να σας δείξω μια τελευταία ιστοσελίδα που επιμελούμαι το SEO:
Εδώ πάλι βλέπουμε πως για το ίδιο διάστημα, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα είχε 33.896 οργανικούς επισκέπτες.
Δεν είναι πραγματικά εκπληκτικό να παρακολουθείς την ιστοσελίδα σου να αποκτά επισκέψεις από ανθρώπους οι οποίοι σε βρήκαν από αναζητήσεις στην Google; Ναι είναι πραγματικά φανταστικό και είναι μοναδική εμπειρία, και θα σας εξηγήσω στην συνέχεια γιατί.
Πως λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης
Οι μηχανές αναζήτησης είναι σαν βιβλιοθήκες για την ψηφιακή εποχή. Αντί να αποθηκεύουν αντίγραφα βιβλίων, αποθηκεύουν αντίγραφα ιστοσελίδων.
Όταν πληκτρολογείτε ένα ερώτημα σε μια μηχανή αναζήτησης, εξετάζει όλες τις σελίδες στο ευρετήριο του και προσπαθεί να επιστρέψει τα πιο σχετικά αποτελέσματα.
Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιεί ένα αλγόριθμο. Η επιλογή αποτελεσμάτων του αλγόριθμου δεν είναι τυχαία. Διαβάζει πολλά στατιστικά για να εμφανίσει τα αποτελέσματα. Ορισμένα από αυτά είναι:
Η ταχύτητα φόρτωσης της ιστοσελίδας (Page Speed Loading), το καλογραμμένο περιεχόμενο (High Quality Content), το Domain Authority (τι βαθμό έχει το domain σας) και διάφορους ακόμα παράγοντες που θα εξηγήσω στην συνέχεια.
Πως λειτουργεί το SEO
Με απλά λόγια, το SEO λειτουργεί αποδεικνύοντας στις μηχανές αναζήτησης ότι το περιεχόμενό σας είναι το καλύτερο αποτέλεσμα για το συγκεκριμένο θέμα που έχει ψάξει ο χρήστης.
Αυτό συμβαίνει επειδή όλες οι μηχανές αναζήτησης έχουν τον ίδιο στόχο: Να δείξουν τα καλύτερα, πιο συναφή αποτελέσματα στους χρήστες τους.
Αν θέλετε περισσότερη οργανική επισκεψιμότητα στις ιστοσελίδες σας, τότε πρέπει να κατανοήσετε και να ικανοποιήσετε τον αλγόριθμο της Google. Αν θέλετε περισσότερες προβολές βίντεο, τότε πρόκειται για τον αλγόριθμο του YouTube.
Δεδομένου ότι κάθε μηχανή αναζήτησης έχει διαφορετικό αλγόριθμο κατάταξης, θα ήταν αδύνατο να καλυφθούν όλα σε αυτόν τον οδηγό.
Έτσι, στο μέλλον, θα επικεντρωθούμε στον τρόπο κατάταξης στη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης όλων αυτών: Google.
Πώς να βελτιστοποιήσετε το περιεχόμενο σας για την Google
Η Google χρησιμοποιεί περισσότερους από 200 παράγοντες κατάταξης (Ranking Factors). Κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι όλοι αυτοί οι παράγοντες κατάταξης, αλλά γνωρίζουμε τους περισσότερους από αυτούς.
Πως? Επειδή η Google μας είπε, αλλά και από εμάς που έχουμε μελετήσει τους συσχετισμούς μεταξύ διαφόρων παραγόντων και της κατάταξης της Google.
Θα σας μιλήσω για αυτούς αργότερα γιατί πρέπει να αναφέρω ακόμα ορισμένες πολύ βασικές πληροφορίες:
Η Google κατατάσσει ιστοσελίδες και όχι ιστότοπους.
Ακριβώς επειδή η επιχείρησή σας φτιάχνει για παράδειγμα βιτρό, αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε σελίδα στον ιστότοπό σας θα εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google όταν ένας χρήστης πληκτρολογεί “Βιτρό”.
Μπορείτε να δημιουργείτε περιεχόμενο το οποίο θα βελτιστοποιείτε με το SEO για την google για διαφορετικές λέξεις κλειδιά, θέματα και σε διαφορετικές σελίδες.
Τώρα ας μιλήσουμε για μερικά από τα πράγματα που επηρεάζουν την κατάταξη και την προβολή της μηχανής αναζήτησης.
1. Ανιχνευσιμότητα:
Για να μπορέσει η Google να εξετάσει την κατάταξη του περιεχομένου σας, πρέπει πρώτα να γνωρίζει ότι υπάρχει.
Η Google χρησιμοποιεί διάφορους τρόπους για να ανακαλύψει νέο περιεχόμενο στον ιστό (Web), αλλά η κύρια μέθοδος είναι ανίχνευση. Με απλά λόγια, η ανίχνευση είναι όπου η Google ακολουθεί συνδέσμους στις σελίδες που ήδη γνωρίζουν σε αυτές που δεν έχουν ξαναδεί.
Για να το κάνουν αυτό, χρησιμοποιούν μια μέθοδο που ονομάζεται αράχνη (Spider).
Ας υποθέσουμε ότι η αρχική σας σελίδα έχει έναν backlink (κάποιο άλλο site σας έχει αναφέρει στο περιεχόμενο του) από έναν ιστότοπο που βρίσκεται ήδη στο ευρετήριο της Google.
Την επόμενη φορά που θα ανιχνεύσουν αυτόν τον ιστότοπο, θα ακολουθήσουν αυτόν τον σύνδεσμο για να ανακαλύψουν την αρχική σελίδα του ιστότοπού σας και πιθανόν να τον προσθέσουν στο ευρετήριο τους.
Από εκεί, θα ανιχνεύσουν τους συνδέσμους στην αρχική σας σελίδα για να βρουν άλλες σελίδες στον ιστότοπό σας.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αποκλείσουν τα προγράμματα ανίχνευσης της Google:
1α. Κακή εσωτερική σύνδεση (Poor internal linking):
Η Google βασίζεται σε εσωτερικούς συνδέσμους για ανίχνευση όλων των σελίδων στον ιστότοπό σας. Οι σελίδες χωρίς εσωτερικούς συνδέσμους συχνά δεν ανιχνεύονται.
1β. Εσωτερικοί σύνδεσμοι χωρίς παρακολούθηση (Nofollowed internal links):
Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι με ετικέτες nofollow δεν θα ανιχνευθούν από την Google.
1γ. Σελίδες Noindexed (Noindexed pages):
Μπορείτε να εξαιρέσετε σελίδες από το ευρετήριο της Google χρησιμοποιώντας μια μετα-ετικέτα noindex ή μια κεφαλίδα HTTP. Εάν άλλες σελίδες στον ιστότοπό σας έχουν μόνο εσωτερικούς συνδέσμους από σελίδες που δεν έχουν προσαρτηθεί, υπάρχει πιθανότητα η Google να μην τις βρει.
1δ. Αποκλεισμός στο robots.txt (Blocks in robots.txt):
Το Robots.txt είναι ένα αρχείο κειμένου που λέει στην Google πού μπορεί και δεν μπορεί να μεταβεί στον ιστότοπό σας. Εάν οι σελίδες είναι αποκλεισμένες μέσα στο αρχείο Robots.text, δεν θα ανιχνευθούν.
1ε. Φιλικότητα για κινητά (Mobile-friendliness):
Το 63% των αναζητήσεων Google προέρχεται από κινητές συσκευές και αυτός ο αριθμός αυξάνεται κάθε χρόνο.
Δεδομένης αυτής της στατιστικής, πιθανότατα δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το 2016, η Google ανακοίνωσε μια αύξηση κατάταξης για ιστότοπους φιλικούς προς κινητά στα αποτελέσματα αναζήτησης για κινητά.
Η Google άλλαξε επίσης την ευρετηρίαση κατά προτεραιότητα για κινητά το 2018, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν πλέον την έκδοση για κινητά της σελίδας σας για ευρετηρίαση και κατάταξη.
Οπότε η ιστοσελίδα σας θα πρέπει να είναι φιλική προς τα κινητά τηλέφωνα (Responsive), και μπορείτε να ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ αν η ιστοσελίδα σας είναι Mobile Friendly.
Ταχύτητα φορτώματος της Ιστοσελίδας (Pagepseed):
Το Pagespeed είναι το πόσο γρήγορα φορτώνει η σελίδα σας. Είναι ένας παράγοντας κατάταξης σε επιτραπέζιους υπολογιστές και κινητά.
Γιατί; Για άλλη μια φορά, η Google θέλει να διατηρήσει τους χρήστες της ικανοποιημένους. Εάν οι χρήστες τους κάνουν κλικ σε αποτελέσματα αναζήτησης που χρειάζονται πολύ χρόνο για φόρτωση, αυτό οδηγεί σε δυσαρέσκεια.
Για να ελέγξετε την ταχύτητα των ιστοσελίδων σας, χρησιμοποιήστε το εργαλείο Pagespeed Insights της Google.
Τι είναι το On-Page SEO;
Το On-page SEO (επίσης γνωστό ως “on-site”) είναι η πράξη βελτιστοποίησης διαφορετικών τμημάτων του ιστότοπού σας που επηρεάζουν την κατάταξη της μηχανής αναζήτησης.
Είναι πράγματα που έχετε τον έλεγχο και μπορείτε να αλλάξετε στον δικό σας ιστότοπο. Στην ουσία είναι οι ενέργειες που κάνουμε στην στην ιστοσελίδα μας έτσι ώστε να βελτιστοποιήσουμε το περιεχόμενο μας.
Τι είναι το Off-Page SEO;
Το SEO εκτός σελίδας (Off-Page) εστιάζει στην ενδυνάμωση του τομέα σας (Domain name: για παράδειγμα georgelaskos.com) μέσω της διασύνδεσης συνδέσμων από άλλους ιστότοπους.
Ένα καλό παράδειγμα για το πώς λειτουργεί αυτό είναι: Έστω ότι έχετε μπανιέρα με παπάκια (οι πάπιες είναι οι σελίδες σας) και αρχίζετε να γεμίζετε τη μπανιέρα με νερό (σύνδεσμοι), όλα τα πάπια σας θα ανέβουν στην κορυφή.
Αυτό σημαίνει ότι όσες περισσότερες ιστοσελίδες αναφέρουν το όνομα της σελίδας σας, των άρθρων σας κλπ τότε ο τομέας σας (Domain name: georgelaskos.com) γίνεται όλο ένα και ποιο δυνατός και έτσι η Google τον θεωρεί πιο αξιόπιστο με αποτέλεσμα να τον εμφανίζει στις αναζητήσεις.
Οπότε όπως καταλαβαίνετε η διαφορά ανάμεσα στο On-Page SEO και στο Off-page είναι μια και βασική. Στο Onpage έχουμε εμείς τον έλεγχο στις αλλαγές και στο offpage τον έλεγχο τον έχει η κάθε ιστοσελίδα που μας αναφέρει.
Παράγοντες κατάταξης (Ranking Factors):
Και ήρθε η ώρα να σας αναφέρω τους 10 ΒΑΣΙΚΟΥΣ παράγοντες οι οποίοι θα σας βοηθήσουν στην κατάταξη αναζήτησης.
1. Ένας ασφαλής και προσβάσιμος ιστότοπος
2. Ταχύτητα Φόρτωση ιστοσελίδας (Υπολογιστές & Κινητά)
3. Φιλική προς κινητά ιστοσελίδα (Responsive – Mobile Friendly)
4. Ηλικία Τομέα (Domain Age & Domain Authority)
5. Βελτιστοποιημένο περιεχόμενο (Optimized Content)
6. Υψηλής Ποιότητας περιεχόμενο (High Quality Content)
7. Εμπειρία Χρήστη (User Experience)
8. Σύνδεσμοι Εσωτερικοί & Εξωτερικοί (Internal Links & Backlinks)
9. Social Signals
10. Αληθινά Στοιχεία επικοινωνίας
Στην ουσία χρειάζεστε μια ιστοσελίδα η οποία θα έχει ένα προτόκολο SSL ώστε να την θεωρεί η Google ασφαλή, θέλετε περιεχόμενο καλογραμμένο με πάνω από 400 λέξεις, οι φωτογραφίες σας δεν θα πρέπει να είναι μεγάλες σε μέγεθος (MB), η σελίδα σας θα πρέπει να φορτώνει γρήγορα και σε κινητά και σε υπολογιστές, να υπάρχουν εσωτερικοί σύνδεσμοι από ένα άρθρο προς ένα άλλο (που φυσικά θα πρέπει να υπάρχει συνοχή), συχνό περιεχόμενο (να γράφετε περίπου 3 άρθρα την εβδομάδα) και να μοιράζεστε τα άρθρα σας στο Facebook, Instagram κλπ (Social Signals).
Για οποιαδήποτε απορία περιμένω στο σχόλιο σας παρακάτω! Stay Tuned!