Ο E. Mask θέλει να λανσάρει την Τεχνητή Νοημοσύνη της Αλήθειας

19/04/2023 George Laskos

Ο E. Mask θέλει να λανσάρει την Τεχνητή Νοημοσύνη της Αλήθειας

Ο Elon Musk δήλωσε σε συνέντευξή του στον Tucker Carlson του Fox News ότι θέλει να αναπτύξει το δικό του Chatbot με την ονομασία TruthGPT, το οποίο θα είναι “μια μέγιστη τεχνητή νοημοσύνη που θα αναζητά την αλήθεια”, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Ο ιδιοκτήτης του Twitter δήλωσε ότι θέλει να δημιουργήσει μια τρίτη επιλογή στο OpenAI και τη Google με στόχο να “δημιουργήσει περισσότερο καλό παρά κακό”.

“Θα ξεκινήσω κάτι που θα το ονομάσω TruthGPT ή μια μέγιστη AI που αναζητά την αλήθεια και προσπαθεί να κατανοήσει τη φύση του σύμπαντος και όχι να προσπαθήσει να αποδράσει από το διαδίκτυο για να καταστρέψει τον κόσμο. Και νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το καλύτερο μονοπάτι προς την ασφάλεια με την έννοια ότι μια τεχνητή νοημοσύνη που ενδιαφέρεται να κατανοήσει το σύμπαν είναι απίθανο να εξοντώσει τους ανθρώπους, επειδή είμαστε ένα ενδιαφέρον μέρος του σύμπαντος”

, δήλωσε ο Musk κατά τη διάρκεια της εκπομπής Fox & Friends.

Ο Μασκ ήταν επίσης επικριτικός απέναντι στο OpenAI λέγοντας ότι έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του οργανισμού, αλλά δεν είναι σαφές αν κάνει κάτι καλό. Κατηγόρησε επίσης την OpenAI ότι εκπαιδεύει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης να είναι πολιτικά ορθά, κάτι που θεωρεί “άλλος ένας τρόπος να είσαι αναληθής”.

Προηγουμένως επέκρινε την εταιρεία επειδή έγινε “κλειστού τύπου” και “ουσιαστικά ελεγχόμενη από τη Microsoft” σε ένα tweet τον Φεβρουάριο.

elon mask truthgpt

Ο Elon Musk και ο συνιδρυτής του OpenAI Sam Altman είχαν μια διαμάχη το 2018. Όταν ο Μασκ θέλησε να αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας, ο Altman και άλλοι συνιδρυτές αντιτάχθηκαν στην κίνηση αυτή με αποτέλεσμα ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla να αποχωρήσει.

Ο Μασκ έδειξε επίσης ανησυχίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη που είναι πολύ ισχυρή για να χειραγωγήσει την κοινή γνώμη ή ακόμη και να προκαλέσει “πολιτισμική καταστροφή”. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX μιλάει για τους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης.

Πρόσφατα, υπέγραψε μια επιστολή για την παύση της εκπαίδευσης μοντέλων ισχυρότερων από το GPT-4 για τουλάχιστον έξι μήνες μαζί με ανθρώπους όπως ο Steve Wozniak, και ο Tristan Harris του Center for Humane Technology.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι Financial Times ανέφεραν ότι ο Μασκ εργάζεται πάνω σε έναν αντίπαλο του OpenAI, έχει προσλάβει τον πρώην υπάλληλο της DeepMind, Igor Babuschkin, για το έργο αυτό.

Δεν είναι σαφές αν ο Μασκ θέλει να κατασκευάσει ένα μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (Large Language Model – LLM) που να ανταγωνίζεται το OpenAI και της Google ή αν θέλει να προωθήσει την έρευνα σε άλλους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης.

Αλλά όπως σημείωσε ο Devin Coldewey του TechCrunch, ο Μασκ δεν χρειάζεται να αναπτύξει ένα προϊόν αιχμής για να κάνει θραύση.

“Δεν χρειάζεται να ανατρέψει κανείς τον ηγέτη της αγοράς για να επηρεάσει τα γεγονότα και να κερδίσει μια θέση στο τραπέζι. Συχνά το μόνο που χρειάζεται είναι δισεκατομμύρια δολάρια. Και αυτό είναι κάτι που ο Μασκ φαίνεται να έχει στη διάθεσή του”

, έγραψε ο Ντέβιν.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το TruthGPT μπορεί να είναι ένα προσωρινό όνομα, καθώς το OpenAI έχει υποβάλει αίτηση για εμπορικό σήμα για τον όρο “GPT”.

,

CREATIVE DESIGN FROM GREECE

Θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί μου;
Δες τα στοιχεία επικοινωνίας παρακάτω ή χρησιμοποίησε την φόρμα