Πως να δεις αν παρακολουθουν το κινητο σου (βήμα Βήμα)

19/04/2023 George Laskos

Πως να δεις αν παρακολουθουν το κινητο σου (βήμα Βήμα)

Σε αυτό το άρθρο θα σας εξηγήσω πως να δείτε αν το κινητό σας τηλέφωνο παρακολουθείται ή έχετε πέσει θύμα Hacking.

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει απαραίτητο μέρος της ζωής μας και η επέκταση του χεριού μας. Μας βοηθούν να “παραμένουμε συνδεδεμένοι” με τους αγαπημένους μας, να ενημερωνόμαστε και ακόμη και να μας βοηθούν στην εργασία μας.

Ωστόσο, με όλα τα οφέλη που προσφέρουν τα κινητά τηλέφωνα, αποτελούν επίσης σημαντική απειλή για την ιδιωτική μας ζωή και την ασφάλειά μας. Οι χάκερ και οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου βρίσκονται πάντα σε επιφυλακή για ευάλωτες κινητές συσκευές που μπορούν να εκμεταλλευτούν για τους κακόβουλους σκοπούς τους.

Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε πώς μπορείτε να ελέγξετε αν το κινητό σας παρακολουθείται και παραβιάζεται και ποια μέτρα μπορείτε να λάβετε για να προστατευτείτε.

Περιεχόμενο

Πώς να ελέγξετε αν το κινητό σας παρακολουθείται και παραβιάζεται

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε αν η κινητή σας συσκευή παρακολουθείται ή χακάρεται:

1. Ελέγξτε για παράξενες εφαρμογές

Ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια μιας παραβιασμένης κινητής συσκευής είναι η παρουσία παράξενων εφαρμογών που δεν αναγνωρίζετε. Οι χάκερ συχνά εγκαθιστούν κακόβουλες εφαρμογές στο τηλέφωνό σας για να αποκτήσουν πρόσβαση στις προσωπικές σας πληροφορίες ή για να εντοπίσουν τη θέση σας. Για να ελέγξετε για παράξενες εφαρμογές στην κινητή σας συσκευή, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Μεταβείτε στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας
1. Επιλέξτε “Εφαρμογές” ή “Διαχείριση εφαρμογών”
2. Αναζητήστε τυχόν άγνωστες ή ύποπτες εφαρμογές που δεν θυμάστε να έχετε εγκαταστήσει
3. Αν βρείτε κάποια, απεγκαταστήστε την αμέσως

2. Ελέγξτε τη χρήση της μπαταρίας σας

Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε αν το κινητό σας τηλέφωνο παρακολουθείται είναι να εξετάσετε τη χρήση της μπαταρίας σας. Αν η μπαταρία σας αδειάζει πιο γρήγορα από το συνηθισμένο, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ότι στο παρασκήνιο εκτελείται μια εφαρμογή spyware ή παρακολούθησης. Για να ελέγξετε τη χρήση της μπαταρίας σας, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Μεταβείτε στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας
1. Επιλέξτε “Μπαταρία” ή “Χρήση μπαταρίας”
2. Αναζητήστε τυχόν εφαρμογές που χρησιμοποιούν ασυνήθιστη ποσότητα μπαταρίας
3. Αν βρείτε κάποια, απεγκαταστήστε την αμέσως

3. Ελέγξτε για περίεργα μηνύματα κειμένου ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Οι χάκερ χρησιμοποιούν συχνά μηνύματα κειμένου ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να αποκτήσουν πρόσβαση στην κινητή σας συσκευή. Μπορεί να σας στείλουν έναν σύνδεσμο ή ένα συνημμένο αρχείο που, όταν κάνετε κλικ, εγκαθιστά κακόβουλο λογισμικό στο τηλέφωνό σας.

Για να ελέγξετε για περίεργα μηνύματα κειμένου ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Μεταβείτε στην εφαρμογή μηνυμάτων ή στα εισερχόμενα email σας
1. Αναζητήστε τυχόν μηνύματα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς
2. Αν βρείτε κάποιο, διαγράψτε το αμέσως

4. Ελέγξτε για ύποπτη δραστηριότητα δικτύου

Ένας άλλος τρόπος για να ελέγξετε αν το κινητό σας τηλέφωνο παρακολουθείται είναι να αναζητήσετε οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα δικτύου.

Οι χάκερ συχνά χρησιμοποιούν λογισμικό παρακολούθησης για να παρακολουθούν τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα, οπότε αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ασυνήθιστη δραστηριότητα στο δίκτυό σας, μπορεί να είναι σημάδι ότι το τηλέφωνό σας παρακολουθείται.

Για να ελέγξετε για ύποπτη δραστηριότητα δικτύου, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Μεταβείτε στις ρυθμίσεις του τηλεφώνου σας:
1. Επιλέξτε “Ασύρματη σύνδεση και δίκτυα” ή “Δίκτυο και Διαδίκτυο”
2. Αναζητήστε τυχόν άγνωστες ή ύποπτες συνδέσεις
3. Αν βρείτε κάποια, διαγράψτε την αμέσως

5. Ελέγξτε για ασυνήθιστους ήχους ή θόρυβο στο παρασκήνιο

Αν ακούτε ασυνήθιστους ήχους ή θόρυβο στο παρασκήνιο κατά τη διάρκεια των τηλεφωνικών σας κλήσεων, μπορεί να είναι σημάδι ότι το τηλέφωνό σας παρακολουθείται. Οι χάκερς χρησιμοποιούν συχνά κατασκοπευτικό λογισμικό για να παρακολουθούν τις τηλεφωνικές σας κλήσεις, οπότε αν παρατηρήσετε ασυνήθιστους ήχους ή θόρυβο στο παρασκήνιο, μπορεί να είναι σημάδι ότι το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί.

Η συσκευή σας είναι rooted (αλλά δεν το κάνατε μόνοι σας)

Το rooting μιας συσκευής είναι ένας τρόπος απόκτησης πρόσβασης σε βαθύτερα επίπεδα πάνω στη συσκευή και συνήθως δεν επιτρέπεται από τους προγραμματιστές υλικού ή λογισμικού.

Το rooting του Android απαιτεί κάποιες βασικές τεχνικές γνώσεις. Αν και είναι αρκετά εύκολο να το κάνει κάποιος με τις κατάλληλες ικανότητες, δεν είναι κάτι που μπορείτε να κάνετε στη δική σας συσκευή κατά λάθος.

Οι χάκερ μπορεί να επιδιώξουν να κάνουν root τη συσκευή σας για να αποκτήσουν ευκολότερη πρόσβαση σε ορισμένες λειτουργίες του κινητού σας τηλεφώνου και να διευκολύνουν την προηγμένη χρήση spyware.

Εάν η συσκευή σας έχει κάνει root και δεν ήσασταν εσείς ή κάποιος εξουσιοδοτημένος από εσάς που έκανε το root, το τηλέφωνό σας είναι πιθανότατα χακαρισμένο.

Θόρυβος στο παρασκήνιο / ηλεκτρονικές παρεμβολές

Μια συνηθισμένη αναφορά από άτομα που ανακάλυψαν αργότερα spyware ή κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή τους είναι ο θόρυβος ή οι ηλεκτρονικές παρεμβολές.

Αυτό το ζήτημα είναι πιο διαδεδομένο με τα κινητά τηλέφωνα, καθώς οι χρήστες συχνά παρατηρούν τις παρεμβολές ενώ βρίσκονται σε κλήσεις.

Προσέξτε για κλικ, στατικούς ή ηχητικούς θορύβους, καθώς αυτά μπορεί να είναι άμεσες ενδείξεις ότι κάποιος παρεμβαίνει στις επικοινωνίες σας και ενδεχομένως σε άλλες λειτουργίες της συσκευής σας.

Πώς μπορώ να προστατεύσω το κινητό μου τηλέφωνο από την παρακολούθηση ή την παραβίαση;

Για να προστατεύσετε το κινητό σας από την παρακολούθηση ή την παραβίαση, φροντίστε να διατηρείτε ενημερωμένα το λογισμικό και τις εφαρμογές σας, να χρησιμοποιείτε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης, να αποφεύγετε τη χρήση δημόσιων δικτύων Wi-Fi και να εγκαταστήσετε λογισμικό προστασίας από ιούς και κακόβουλο λογισμικό στη συσκευή σας.

Επιπλέον, να είστε προσεκτικοί σχετικά με τη λήψη εφαρμογών από άγνωστες πηγές και να διαβάζετε πάντα τις άδειες που ζητούνται από τις εφαρμογές πριν τις εγκαταστήσετε.

Τι πρέπει να κάνω εάν πιστεύω ότι το κινητό μου τηλέφωνο έχει παραβιαστεί ή παρακολουθηθεί;

Εάν υποψιάζεστε ότι το κινητό σας τηλέφωνο έχει παραβιαστεί ή παρακολουθηθεί, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αλλάξετε όλους τους κωδικούς πρόσβασης και να ενεργοποιήσετε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων στους λογαριασμούς σας.

Θα πρέπει επίσης να απεγκαταστήσετε τυχόν ύποπτες εφαρμογές, να εκτελέσετε σάρωση για ιούς στη συσκευή σας και να εξετάσετε το ενδεχόμενο επαναφοράς του τηλεφώνου σας στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του. Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας σας ή έναν ειδικό στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για περαιτέρω βοήθεια.

Μπορώ να ελέγξω εάν το κινητό μου τηλέφωνο παρακολουθείται ή παραβιάζεται χρησιμοποιώντας λογισμικό τρίτων;

Ενώ υπάρχουν πολλές εφαρμογές και λογισμικό τρίτων που ισχυρίζονται ότι εντοπίζουν παρακολούθηση και παραβίαση σε κινητές συσκευές, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί κατά τη χρήση τους.

Πολλές από αυτές τις εφαρμογές δεν είναι αξιόπιστες και μπορεί ακόμη και να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό στο τηλέφωνό σας. Είναι πάντα καλύτερο να ακολουθείτε τις συμβουλές που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο και να αναζητάτε επαγγελματική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί.

Οι σημαντικότεροι κωδικοί για το κινητό σου που πρέπει να ξέρεις

Κωδικός *#21#

Με αυτόν τον κωδικό μπορείς να ελέγξεις αν τα μηνύματα, οι κλήσεις, ή άλλα δεδομένα σου έχουν ανακατευθυνθεί. Στην οθόνη της κινητής συσκευής σου θα εμφανιστεί η τρέχουσα κατάσταση των διαφόρων μορφών εκτροπής καθώς και η ποσότητα των μεταδόσεων πληροφοριών.

Συνήθως η δυνατότητα αυτή ενεργοποιείται από γονείς που θέλουν να προστατεύσουν τα παιδιά τους ή ζηλιάρηδες συζύγους. Αρκετά συχνά, ηλικιωμένα άτομα δανείζουν τα κινητά τους τηλέφωνα σε αγνώστους για να κάνουν δήθεν μια κλήση, αλλά δυστυχώς συχνά πέφτουν θύματα απάτης.

Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο μπορούν να αποκαλυφθούν σημαντικές λεπτομέρειες γι’ αυτούς, όπως η κατοικία τους, οι φίλοι, η οικογένειά τους, η ρουτίνα, οι καθημερινές τους δραστηριότητες και η οικονομική τους κατάσταση και πολλά άλλα. Οι εγκληματίες μπορεί να έχουν πρόσβαση σε όλα αυτά τα δεδομένα εύκολα και γρήγορα.

Κωδικός *#62#

Χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο κωδικό για να μάθεις που ανακατευθύνονται τα μηνύματα σου, οι κλήσεις σου και τα δεδομένα, που δε μπορούν να φτάσουν σε εσένα. Το πιθανότερο είναι οι φωνητικές σου κλήσεις να ανακατευθύνονται σε κάποιον από τους αριθμούς του φορέα της κινητής σου τηλεφωνίας.

Κωδικός ##002#

Ο συγκεκριμένος κωδικός είναι ένας παγκόσμιος κωδικός που μπορείς να χρησημοποιήσεις για να απενεργοποιήσεις όλες τις μορφές ανακατεύθυνσης από το κινητό σου.

Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να τον χρησιμοποιήσεις πριν κάνεις περιαγωγή. Στην συγκεκριμενη περίπτωση, δε θα χρεωθείς χρήματα από το λογαριασμό σου, για τις κλήσεις που ανακατευθύνονται στον τηλεφωνητή του τηλεφώνου σου από προεπιλογή.

Κωδικός *#06#

Με τον συγκεκριμένο κωδικό, θα δεις το ΙΜΕΙ της συσκευής σου (Διεθνής Ταυτότητα Κινητής Συσκευής) (International Mobile Equipment Identifier). Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις το IMEI της συσκευής σου γιατί σε περίπτωση κλοπής, μπορείς να το εντοπίσεις.

Πως δουλεύει ο εντοπισμός της συσκευής

Μόλις γίνει ενεργοποίηση, η τοποθεσία του κινητού τηλεφώνου μεταδίδεται αυτόματα στον φορέα του δικτύου ακόμη και αν το άτομο που σας έχει κλέψει το κινητό τοποθετήσει μια διαφορετική κάρτα SIM. Αν κάποιος γνωρίζει την ΙΜΕΙ σας, μπορεί να βρει το μοντέλο και τα τεχνικά χαρακτηριστικά του κινητού σας.

Υπάρχουν κάποιοι ειδικοί κωδικοί που επιτρέπουν τον εντοπισμό την τοποθεσία σας και μπορεί να διαπιστωθεί αν κάποιος σας παρακολουθεί.

Γι’ αυτόν τον σκοπό θα χρειαστείτε ένα πρόγραμμα το οποίο λέγεται Netmonitor.

Συνοψίζοντας

Εν κατακλείδι, τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν ζωτικό μέρος της ζωής μας και είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλή και προστατευμένα από την παραβίαση και τον εντοπισμό.

Ακολουθώντας τις συμβουλές που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να ελέγξετε αν το κινητό σας τηλέφωνο παρακολουθείται ή παραβιάζεται και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατευτείτε.

Να θυμάστε να είστε πάντα προσεκτικοί όταν κατεβάζετε εφαρμογές ή κάνετε κλικ σε συνδέσμους και να ζητάτε επαγγελματική βοήθεια εάν υποψιάζεστε ότι το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί.

CREATIVE DESIGN FROM GREECE

Θέλεις να επικοινωνήσεις μαζί μου;
Δες τα στοιχεία επικοινωνίας παρακάτω ή χρησιμοποίησε την φόρμα